Śniadaniownia – nowy pomysł na sukces w gastronomii
Chciałbyś otworzyć lokal gastronomiczny? Myślisz o kameralnym bistro z pysznym jedzeniem i aromatyczną kawą? A może śniadaniownia?! Z tego artykułu dowiesz się jakiego wyposażenia potrzebujesz oraz ile to kosztuje.
Nowa moda w gastronomii – śniadanie
Na świecie każdego dnia powstają nowe pomysły na biznes. Dzieje się tak również w branży gastronomicznej. Nie tak dawno pisałam o modnych w ostatnich latach food truckach. Polecam artykuł „Jak otworzyć Food Truck? Ile kosztuje założenie biznesu na kółkach?”. A dzisiaj o zdobywających popularność śniadaniowniach.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia
Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powtarzali nam to dziadkowie, rodzice, prawdopodobnie tą samą naukę przekazujemy naszym dzieciom. Być może właśnie na podstawie tej maksymy zaczęły powstawać – śniadaniownie, czyli nowe rodzaje bistro o wyspecjalizowanym menu.
Jajko, szynka, bułka z masłem…
Czego nie powinno zabraknąć w prawdziwej śniadaniowni? Na pewno potraw z jajek – różne rodzaje jajecznicy z dodatkami takimi jak szynka, bekon, szczypiorek, jajka na twardo, na miękko, omlety. Obowiązkowo chrupiące pieczywo z masłem, a do niego sery, wędliny, warzywa, pasty. Dużą dawkę energii i witamin dostarczą świeżowyciskane soki owocowe i warzywne. I jak na tą porę dnia przystało nie powinno zabraknąć naprawdę dobrej kawy.
Czy śniadaniownie są czynne tylko w porannych godzinach?
Absolutnie nie! Ten rodzaj bistro ma wiele do zaoferowania swoim gościom. Zestawy śniadaniowe, lunchowe, obiadowe, własnej roboty desery. Przez cały dzień serwowane są oryginalne kanapki, panini, tosty, sałatki, domowe ciasta, smoothie, cocktaile i wiele innych potraw.
Jakie urządzenia gastronomiczne do śniadaniowni?
Trudno wymienić wszystkie, jednak mając na uwadze serwowane potrawy naprawdę warto zainwestować w piec konwekcyjno-parowy piekarniczy, kontakt grill panini, sokowirówkę, blender i oczywiście dobry ekspres do kawy.
„Jak w domu”
Kończąc powoli temat trzeba pamiętać, że prawdziwa śniadaniownia powinna również zapewnić odpowiedni klimat. Wnętrza lokali serwujących śniadania często przypominają przytulne domowe salony. Aktualna prasa, dostęp do wi-fi, TV, gry planszowe – jest wiele możliwości, aby goście czuli się „jak w domu”.
Śniadaniownia – pomocne informacje
Dzięki ekspertowi gastronomicznemu firmie Stalgast poniżej znajdziecie pomocne informacje dotyczące wymagań jakie musi spełniać lokal przed otwarciem oraz pliki podsumowujące koszty założenia śniadaniowni wraz z przykładowym wyposażeniem i akcesoriami.
WYMAGANIA DLA LOKALU ŚNIADANIOWNIA
- Wskazane oddzielne wejście gospodarcze dla dostaw towaru;
- Produkcja dań w oparciu o surowce lub półprodukty;
- Wymagana toaleta oraz szatnia dla personelu;
- W przypadku lokalu o liczbie miejsc konsumenckich równej bądź powyżej 10 i/lub serwującego napoje alkoholowe wymagana toaleta dla konsumentów;
- W przypadku produkowania sałatek na miejscu niezbędne wydzielenie pomieszczenia lub aneksu do mycia warzyw zielonych;
- Niezbędna, wydzielona kubaturowo, zmywalnia naczyń stołowych;
- Wymagana wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna oraz odciąg miejscowy nad większymi źródłami ciepła (kuchnie, piece konwekcyjno-parowe, płyty grill);
- W pomieszczeniach pracy stałej (praca trwająca powyżej 4 godzin) konieczny dostęp światła naturalnego oraz odpowiednia wysokość pomieszczeń;
- Lokalizacja pomieszczeń pracy stałej na poziomie lub powyżej poziomu gruntu;
- Niespełnienie któregokolwiek wymogu (pkt. 8 i 9) skutkuje obowiązkiem wystąpienia o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
Przykładowe wyposażenie wraz z wyceną
Przykładowe akcesoria wraz z wyceną
Jeśli chcesz otworzyć lokal gastronomiczny – skontaktuj się z nami!
Zrobimy projekt zaplecza kuchennego Twojej wymarzonej śniadaniowni. Dobierzemy tylko niezbędne urządzenia i akcesoria. Bazując na wieloletnim doświadczeniu, jesteśmy w stanie zagwarantować dużą oszczędność czasu i pieniędzy. SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI
Nazywam się Urszula Śliżewska. W firmie MASA Wyposażenie Gastronomii i Masarni zajmuję stanowisko specjalisty ds. e-marketingu. Jestem wielką miłośniczką social mediów i rozwoju osobistego. Moim celem jest dostarczanie wartościowych treści osobom pracującym w branży gastronomicznej. Dlatego stworzyłam i prowadzę blog branżowy firmy MASA Wyposażenie Gastronomii i Masarni. Wszystkie osoby zainteresowane propagowaniem tematyki wyposażenia gastronomii zapraszam do kontaktu. Znajdziecie mnie tutaj: KONTAKT