Zmiękczacze do wody to najlepsze rozwiązanie
Sukces lokalu gastronomicznego to składowa wielu elementów. Przed restauratorami rozwija się lista rzeczy „do zrobienia, do kupienia” długa jak rolka papieru toaletowego. Niestety często uzdatnianie wody nie jest priorytetem na tej liście. A szkoda, bo poprawa jakości wody przynosi wiele korzyści i oszczędności każdemu właścicielowi hotelu czy obiektu gastronomicznego.
Woda dostępna w wodociągu na poziomie bakteriologicznym i fizykochemicznym spełnia normy pozwalające na jej używanie i spożywanie. Nie oznacza to jednak, że stosowanie wody w tej formie jest dobrym rozwiązaniem. W swoim składzie zawiera ona dużą ilość metali ciężkich oraz chloru, ponadto charakteryzuje się wysoką twardością.
Wielu przedsiębiorców uważa zakup i montaż uzdatniaczy wody za dodatkowy koszt. Tymczasem to jedna z najlepszych inwestycji w gastronomii.
Uzdatnianie wody i ochrona sprzętów kuchennych
Twarda woda wpływa negatywnie przede wszystkim na urządzenia ją wykorzystujące, tj. zmywarki, piece konwekcyjno-parowe, ekspresy do kawy czy kostkarki do lodu.
Szybko można zauważyć, że wszystkie powierzchnie metalowe mające kontakt z wrzątkiem lub parą zaczynają pokrywać się osadem. Kamień na urządzeniach nie tylko wygląda nieestetycznie, ale również zwiększa się ich awaryjność i częstość serwisu. Skalę tego procesu łatwo sobie uświadomić dokonując następującego porównania: czteroosobowa rodzina korzysta ze zmywarki raz – dwa razy dziennie. Natomiast restauracja obsługująca ok. 300 osób włącza ją ponad 100 razy w ciągu dnia.
Ten prosty przykład pokazuje, jak szybko może zmniejszyć się żywotność sprzętu, gdy nie zadba się o jego odpowiednie środowisko pracy. Stosowanie nieuzdatnionej wody naraża przedsiębiorcę nie tylko na stres związany z nieoczekiwaną awarią urządzenia (najczęściej przy pełnej sali), ale także na duży wydatek finansowy. Średni koszt wymiany uszkodzonej przez kamień grzałki w zmywarce, odkamienienie urządzenia, zakup środka regenerującego oraz koszty dojazdu serwisu to około 800 zł. za jedno urządzenie!
Mniejsze zużycie środków czyszczących
Miękka woda wpływa także na ilość stosowanych detergentów. Nieuzdatniona woda zmniejsza zdolność rozpuszczania się w niej środków czystości. Co oznacza, że brudne naczynia myte twardą wodą wymagają większej dawki płynów myjących i nabłyszczających. Zastosowanie zmiękczacza wody np. do zmywarki spowoduje większą dokładność z jaką działa urządzenie. Jeśli właściwie ustawimy w zmywarce szklanki, kieliszki czy sztućce nie będzie potrzeby ich dodatkowego polerowania.
Lepsza jakość oferowanych potraw oraz napojów
Oczywistą zaletą dla gastronomii wynikająca z dbałości o jakość wody jest wpływ na smak i zapach serwowanych potraw i napojów. Restauratorzy, którzy myślą o podnoszeniu standardu usług w swoim lokalu nie mogą pomijać tak istotnego elementu. O najnowszych trendach w serwowaniu potraw gościom pisaliśmy na naszym blogu jakiś czas temu.
Na rynku wielu producentów posiada w swojej ofercie szeroki wybór zmiękczaczy do wody. W zależności od potrzeb (wielkości obiektu, ilości urządzeń), możliwości obsługi (automatyczne, półautomatyczne, ręczne) oraz budżetu (od kilkuset do kilku tysięcy złotych).
Polecane przez MASĘ:
Zmiękczacz automatyczny R – 8 RedFox
- zmiękczanie wody w zmywarkach, piecach konwekcyjno-parowych, ekspresach do kawy, kostkarkach do lodu
- zapobiega osadzaniu się wapnia i kamienia w urządzeniach
- regeneracja automatyczna, odbywa się czasowo – co określoną liczbę dni wg zaprogramowania
- można zrobić regenerację ręczną w każdym momencie
- regeneracja za pomocą soli niejodowanej tabletkowej
- prosta i trwała konstrukcja
Cena katalogowa 996 zł. netto
Zapraszamy do rozmowy o urządzeniach zmiękczających wodę stosowanych w gastronomii z naszymi specjalistami: